Kulinarna rozpusta w kilku aktach cz. I

Rozpoczynamy wielkie szaleństwo wakacyjnej, kulinarnej rozpusty. Co jeść w upalne dni? Czy wszystko co podamy na lipcowym stole będzie odpowiadać okazji? O oprawie i daniach, nie tylko na kolację, również na smaczne przekąski i pożywne śniadania, nie zawsze na niedziele, a na poniedziałkowy ukrop w biurze.

Jak dania naszej ulubionej kuchni przekształcić na dania bardziej fit i modern, żeby nadal jeść to na co mamy ochotę z małym akcentem na zdrowy tryb życia.

Deseriada nie jedno ma imię. Nie tylko lody, ciasta i naleśniki. Będzie słono, będzie kwaśno, będzie rześko, czasami trochę za słodko.

Przepisy bez glutenu, ale z sercem, w jednym garnku całkiem po ludzku. Doskonała porcja smacznych przepisów, ode mnie dla Ciebie.

Dzień 1

Śniadanie, obiad i kolacja, a może… zacznijmy tym co najbardziej lubię w gotowaniu. Tzn brakiem planowania. Oczywiście, pochodząc z rodziny o głębokich tradycyjnych kulinarnych słowo- bez planowania w gastronomii, to prawie jak świętokradztwo. Jednak… jestem pełna obaw, dlatego wole gotować z dnia na dzień, z godziny na godzinę dopasowując to, na co mam faktycznie ochotę pod kątem asortymentu w lodówce. Nie generuje tym wcale więcej kosztów poświęconych na zapełnienie wspomnianego zbiornika, co więcej… oszczędzam nie zmuszając się do wylewania, wyrzucania, ewentualnie przerabiania (tak okradam się co najwyżej z czasu, jednak czego się nie robi dla świętego spokoju i sumienia, który może zagwarantować po ciężkim dniu, miska ciepłej zupę, gorący makaron czy szpinak).

Zacznij dzień od śniadania i kawy

Nastała błogosławiona moda na koktajle. Na śniadanie, obiad i kolacje. Zblendowane dania rodem z dziecięcych słoiczków, szybko przyswajalne, zdrowe, aromatyczne i nawet szybkie. Jedyne czego Ci trzeba to porządnego blendera i jesteś król.

Koktajle to szybki sposób na przetworzenie surowych warzyw i owoców na pełnowartościowe, bogate w witaminy i składniki odżywcze, solidne porcje energetycznych posiłków.

Trochę fusion, dla niektórych trochę nie jedzenie… ale jednak. Zblendować można praktycznie wszystko, nawet typowy śląski obiad, choć jaka radość jedzenia rolady w papce?

Wykorzystane produkty do tworzenia koktajli to nasz indywidualny wybór, choć surowe warzywa i owoce to bogactwo witamin z grupy A,E,C oraz B. Z uwagi na sposób rozkładania i mechanizm przyswajania tych witamin, ważne są płyny.

Wiele osób upatruje w koktajlach magicznego sposobu na podkręcenie metabolizmu. Całkiem słusznie. Po niżej prezentujemy 6 gotowych przepisów na smaczne, zdrowe i piorunujące koktajle tego lata.

green-juice-769129_1920

  1. Turbometabo

Poranki zaczynamy zazwyczaj gorącą, mocna kawą- która pobudza nie tylko nasz umysł ale i metabolizm. A co gdyby zamiast ziaren kawowca postawić na odrobinę pikanterii?

Do przygotowania koktajlu:

150ml jogurtu (obniżona zawartość tłuszczu, opcjonalnie może to być jogurt waniliowy),

10-15g migdałów

1/2 szklanki brokułów

1 szklanka truskawek 9mogą być mrożone)

1/4 szklanki fasoli (ugotowanej)

100ml mrożonej zielonej herbaty

łyżeczka siemienia lnianego

1/2 łyżeczki cynamonu

 

fruit-smoothie-1448975_1920

  1. Zielone torpedo

Na słodko z owocem i szpinakiem

2 szklanki świeżego szpinaku (liście)

dojrzała gruszka (bez gniazd nasiennych)

kiść zielonych winogron

150ml jogurtu naturalnego (niska zawartość tłuszczu)

2 łyżki pokrojonego awokado

1/2 soku z limonki

majoon-1426276_1920

  1. Jagodowy zastrzyk

Idealny na zachowanie prawidłowej pracy jelit, zapobiega gromadzeniu się gazów

80ml jogurtu naturalnego lub waniliowego (obniżona zawartość tłuszczu)

1 łyżeczka masła migdałowego lub kokosowego

szklanka mieszanki owoców leśnych

szklanka jarmużu

150ml wody

 

  1. GO Vegan

Bez nabiału, bez glutenu, dla tych co lubią

250ml mleka migdałowego

łyżka siemienia lnianego

3-4 łyżki płatków ryżowych

15-20g migdałów

 

 

  1. Jaglana weganka

Nadal bez nabiału, gluten free za to z awokado

250-300ml mleka kokosowego

1/3 szklanki kaszy jaglanej (ugotowanej)

orzechy włoskie lub 10g migdałów/ pestek słonecznika

łyżka sezamu

1/4 awokado

natka pietruszki

opcjonalnie można dodać koperek

smoothie-1578253_1920

  1. Buraczany raj

Koktajle warzywne to codzienna dawka witamin, wykonane w domu gwarantują zmniejszoną ilość podanej soli

250ml wody

główka buraka

1 marchew

szklanka szpinaku

2 jabłka

natka pietruszki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>